Keks wielkanocny - przepis na niebanalny świąteczny deser z bakaliami
2023-03-31
średni
80 min
4
Keks wielkanocny - przepis na ten oryginalny wypiek z bakaliami może się przydać w każdej kuchni. Święta to czas kiedy nie patrzymy na kalorie i możemy pozwolić sobie na trochę więcej, jedząc pyszne świąteczne wypieki. Keks należy do tych zdrowszych, bo bakalie to pożądane składniki naszej diety.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka cukru pudru
- 30 dag masła
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 0,5 szklanki suszonych moreli
- 0,5 szklanki smażonej skórki pomarańczowej
- 0,5 szklanki soku z pomarańczy
- 0,5 szklanki migdałów - płatki
- otarta skórka z 1 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki, suszoną żurawinę, morele i migdały posiekaj na drobne kawałeczki.
- W garnku podgrzej sok pomarańczowy, po zagotowaniu wsyp wszystkie bakalie oraz skórkę kandyzowaną i skórkę otartą z jednej pomarańczy. Wymieszaj.
- Odstaw bakalie, by mogły wchłonąć cały sok.
- Masło ubij mikserem.
- Pod koniec ubijania dodaj cukier puder, cukier waniliowy i jajko cały czas miksując.
- Dodaj namoczone bakalie i miksuj wszystko razem przez ok. 1 minutę.
- Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj składniki.
- Na wysmarowaną masłem tortownicę wyłóż ciasto.
- Piecz ciasto przez 1 godzinę w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
Bakalie – skąd się wzięły, co warto o nich wiedzieć?