Z czym jeść pancakes? Garść super pomysłów na dodatki do pankejków

Z czym jeść pancakes? Garść super pomysłów na dodatki do pankejków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jakie dodatki pasują do amerykańskich naleśników?

Amerykańskie pancakes to pomysł na śniadanie lub kolację, który zdecydowanie przyjął się również w Polsce. Jadamy pankejki chętnie, bo można je szybko przygotować, są smaczne i niedrogie. można je również jadać na wiele różnych sposobów. Z czym jeść pankaes? Jakie dodatki najbardziej pasują do pankejków? Podpowiadamy.

1. Z syropem klonowym

Tradycyjnie amerykańskie pankejki jada obficie polane syropem klonowym. Jeśli jednak nie masz go pod ręką, a masz chęć na słodkie pancakes polej je miodem, syropem z agawy lub dowolnym syropem smakowym do deserów.

7. Z sokiem z cytryny i cukrem

Choć może się to wydawać nieco dziwną propozycją, to wiele osób wprost uwielbia panejki obficie skropione sokiem z cytryny i posypane cukrem. Taki sposób jedzenia nie tylko pankejków, ale także cienkich naleśników jest bardzo popularny w Wielkiej Brytanii.

2. Z sosem czekoladowym

Nie da się ukryć, że sos czekoladowy to znakomity dodatek do pankejków. Niektórzy wprost nie wyobrażają sobie, żeby jadać je z innymi dodatkami. Do takiej wersji dania znakomicie pasują też orzechy lub migdały, a także kwaskowe lub orzeźwiające owoce.

3. Z owocami

Świeże owoce to świetny dodatek do wszystkiego. Panejki podane z sezonowymi owocami mogą z każdym miesiącem zmieniać się w nieco inne danie. Latem koniecznie trzeba spróbować ich z dodatkiem jagód, borówek i malin, wiosną z truskawkami, a jesienią z gruszką. Z kolei zima to czas, kiedy pankakes świetnie smakują z czekoladą i kawałkami pomarańczy.

4. Z bitą śmietaną

Puszysta, lekka bita śmietana stanowi cudowne zwieńczenie stosiku pulchnych pankejków. Podczas ubijania warto dodać do niej nico cukru smakowego - waniliowego lub takiego z otartą skórką z cytryn lub pomarańczy. 

5. Z konfiturą

Pankejki z konfiturą to altrnatywa dla naleśników z dżemem. Konfiturę lub dżem owocowy mamy zazwyczaj w domu, wiec to bardzo prosta opcja śniadaniowa.

6. Z lemon curd

Jeśli masz chęć na nieco bardziej wykwintne podanie pankejków przygotuj do nich lemon curd. To aksamitny maślano-cytrynowy krem, który smakuje obłędnie. Nie jest wcale trudny do przygotowania, choć wymaga nieco cierpliwości.

8. Z masłem

To równie tradycyjny sposób podawania pancakes jak z syropem klonowym, choć w Polsce zdecydowanie mniej znany. W USA podaje się zazwyczaj stosik pankejków, na którego szczycie układa się kosteczkę schłodzonego masła. Pod wpływem ciepłoty naleśników masło rozpuszcza się tworząc maślany "lukier" na pankejkach.

Ocena: 0
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.