Naleśniki orkiszowe bez glutenu

2021-03-29
Naleśniki orkiszowe bez glutenu
Autor: Shutterstock Naleśniki orkiszowe można podawać na różne sposoby
łatwy
25 min
4

Naleśniki orkiszowe bez glutenu można podawać na różne sposoby, zwinięte w rożek, w sakiewkę, w słupek lub w kopertę. Znakomicie smakują o każdej porze dnia – od śniadania po kolację.

SKŁADNIKI

  • szklanka mąki orkiszowej typ 550 lub 750  
  • łyżeczka świeżych listków tymianku
  • szklanka z okładem śmietany kokosowej  
  • łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy masala tea albo cynamon/kardamon  
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietanę kokosową zblendować.
  • Do miski wsypać mąkę, dodać świeże listki tymianku, śmietanę, rozpuszczony olej kokosowy, przyprawę masala tea (cynamon/kardamon), sól.
  • Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej niewielką rózgą.
  • Rozgrzać patelnię, wylać średnią łyżką trochę ciasta i rozprowadzić po patelni.
  • Smażyć z obu stron na rumiany kolor.
  • Podawać na ciepło z ulubionym dżemem lub owocami.
  • Przepis pochodzi z książki "Domowy bar mleczny".