Dodaje ten jeden składnik do moich pancakesów. Wychodzą lekkie i puszyste

Dodaje ten jeden składnik do moich pancakesów. Wychodzą lekkie i puszyste
Autor: Shutterstock.com Dodaje ten jeden składnik do moich pancakesów. Wychodzą lekkie i puszyste
łatwy
10 min
9

Dieta wegetariańska

Miękkie i puszyste pancakes z ricottą to wspaniały pomysł na wyjątkowe śniadanie. Ten przepis jest wart wypróbowania, dzięki wspaniałemu smakowi i konsystencji w każdym kęsie. Wystarczy kilka składników, by zachwycić wszystkich domowników. Wypróbuj pancakes z ricottą już dziś.

Niecodzienne pancakes na śniadanie. Smakują obłędnie

Puszyste i mięciutkie placuszki z ricottą to wspaniały pomysł na rozpoczęcie dnia. Jest to ciekawa alternatywa dla wszystkim dobrze znanych klasycznych naleśników. Dodatek ricotty sprawia, że nasze naleśniki są delikatniejsze i smakują o niebo lepiej.

Ważne jest jednak, by dokładnie obserwować je podczas smażenia, tak by nie przypaliły się z zewnątrz, ale były gotowe w środku. Wobec tego konieczne będzie smażenie ich na średnim, a nawet niskim ogniu.

Naleśniki świetnie smakują same, ale można je również podawać z syropem klonowym lub najróżniejszymi dżemami czy konfiturami. Jeśli chcemy nieco urozmaicić sobie nasze naleśniki możemy dodać do nich odrobinę skórki cytryny lub kilka kropel ekstraktu migdałowego.

Jeśli więc szukasz ciekawego sposoby na śniadanie dla całej rodziny, ten przepis jest warty wypróbowania. Nie jest trudny do przygotowania, a smakuje obłędnie. Wystarczy kilka składników, by przygotować te nietuzinkowe placki, które zasmakują nawet największym krytykom. Nie ma więc co się zastanawiać!

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 90 g sera ricotta
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  •  W osobnej misce ubijamy jajka.
  • Dodajemy ricottę, mleko, wanilię i roztopione masło.
  • Całość ubijamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Dodajemy suche składniki i delikatnie ubijamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Smażymy niewielkie porcje ciasta, aż będą złociste z obu stron.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej