Dietetyczne naleśniki z otrębami: przepis. Czy naleśniki mogą być dietetyczne? [GALERIA]

Dietetyczne naleśniki z otrębami: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Naleśniki z otrąb owsianych i pszennych to pyszna i zdrowa alternatywa dla klasycznych naleśników

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jesteś na diecie lub po prostu masz ochotę na coś lekkostrawnego? Wypróbuj przepis na dietetyczne naleśniki z otrąb owsianych i pszennych, z dodatkiem nasion słonecznika. Są zdrowe, lekkostrawne i uniwersalne. Wegetariańskie naleśniki z otrąb proponujemy podawać z musem jabłkowym lub w wersji wytrawnej z warzywami. 

Składniki

  • 1/2 szklanki otrębów owsianych

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • szklanka mleka

  • 2 łyżki nasion słonecznika

  • 1 jajko

  • olej, sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nasiona słonecznika zmiksuj z otrębami i wymieszaj z mąką.

  • Żółtko połącz z mlekiem, białko ubij na pianę ze szczyptą soli.

  • Wymieszaj mleko z mąką z otrębami i słonecznikiem, ciasto delikatnie połącz z białkiem. Smaż na patelni teflonowej lekko skropionej olejem.

  • Naleśniki podawaj z musem jabłkowym, warzywami lub innym ulubionym dodatkiem.

Ocena: 4