Naleśniki zapiekane z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi: efektowne i przepyszne
2020-09-08
łatwy
60 min
4
Naleśniki nadziewane mięsem drobiowym i grzybami leśnymi, a następnie zapieczone, to niezwykle efektowne i pyszne danie. Można go przygotować na co dzień, jak i od święta. Zawsze wzbudza zachwyt bliskich i znika w oka mgnieniu z talerzy. Wypróbujcie koniecznie zapiekanych naleśników nadziewanych kurczakiem i jesiennymi grzybami!
Przepisy z grzybami - polecam 5 najlepszych:
Kurki z patelni po podlasku: świetny przepis na smażone grzyby
Aromatyczne grzyby z ziemniakami na bezmięsny obiad
Grzyby w cieście naleśnikowym - przepis na pyszną przekąskę ze świeżych grzybów
Duszone maślaki - sposób na duszone grzyby [WIDEO]
Risotto z podgrzybkami: włoski pomysł na podgrzybki
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 500 ml mleka
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 1 szczypta soli
- Na nadzienie:
- 2 łyżki masła
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 filet z udek kurczaka bez kości
- 300 g grzybów leśnych, borowików, koźlarzy, podgrzybków lub maślaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- sól do smaku
- Na polewę:
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany
- 1 szczypta soli
- 1 forma tortowa o średnicy 24 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacząć od przygotowania ciasta na naleśniki. Jajka wybić ze skorupek, zmiksować z mlekiem i solą. Dodać mąkę i olej. Ponownie wymieszać na jednorodne ciasto. Odstawić na 30 minut, aby ciasto odpoczęło i zadziałała natura - uwolnił się gluten. Dzięki temu zabiegowi ciasto po usmażeniu będzie bardziej elastyczne.
- W czasie gdy ciasto dojrzewa pora na nadzienie. Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Małe grzyby pozostawić w całości. Grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 15 minut. Odcedzić. Wcześnieje obgotowanie grzybów zmiękcza hitynę (węglowodan z którego zbudowane są ścianki komórek grzyba), dzięki czemu danie z grzybów jest mniej obciążające dla układu trawiennego.
- Mięso pokroić drobno, dodać na rozgrzane masło i zrumienić. Zdjąć z patelni.
- Na rozgrzany tłuszcz dodać cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać grzyby, tymianek, pieprz i sól do smaku. Dusić 5-7 minut.
- Na patelnie ponownie dodać usmażone mięso i dusić jeszcze 5 minut, dodajać trochę wody, aby się nie przypaliło. Odstawić.
- Z przygotowanego ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Zobacz także: Jak usmażyć idealne naleśniki
- Formę tortową posmarować masłem, wyłożyć 3 naleśnikami. Następne naleśniki nadziewać przygotowanym farszem i zawijać w ruloniki. Układać koliście w tortownicy.
- Dwa jajka wybić i zmiksować ze śmeitaną i solą. Mieszaniną zalać zawartość tortownicy.
- Wstawić do rozgrzanego piekarniki i piec 15-20 minut w temperaturze 180°C.
- Podawać póki gorące!
Jak mrozić grzyby?