Naleśniki gryczane z jajkiem sadzonym (bezglutenowe)

2021-03-29
Naleśniki gryczane z jajkiem sadzonym (bezglutenowe)
Autor: thinkstockphotos.com Naleśniki gryczane podawane po bretońsku, czyli z jajkiem sadzonym 
łatwy
25 min
4

Naleśniki bezglutenowe bez mleka - idealne w diecie bezglutenowej. Dietetyczne naleśniki gryczane podane po bretońsku, czyli z jajkiem sadzonym, pachnące ziołami. to idealny pomysł na pyszną, sycącą kolację. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto naleśnikowe gryczane:
  • 0,5 kg mąki gryczanej
  • 1 łyżka grubej soli morskiej
  • 1 jajko
  • szczypta pieprzu
  • ok. 1 litr wody
  • Nadzienie "po bretońsku":
  • 3 łyżki obranych rozdrobnionych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta świeżo siekanego czosnku
  • szczypta oregano
  • szczypta świeżo siekanej bazylii
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 5 dag sera ementaler (startego na tarce)
  • 1 plaster szynki pokrojonej w kawałki
  • 5 dag pieczarek podsmażonych na maśle
  • roztopione masło
  • pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wsypać mąkę do miski i uformować z niej stożek. Na środek dodać sól, szczyptę pieprzu i wbić całe jajko. 
  • Po trochu dodawać wodę mieszając drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  • Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny.
  • Nadzienie "po bretońsku": Rozgrzać olej na patelni. Dodać pomidory, czosnek, oregano, bazylię i cukier. Smażyć przez ok. 5 min. Przyprawić solą, pieprzem i odstawić z ognia.
  • Usmażyć naleśniki z mąki gryczanej na patelni o średnicy 18-20 cm. Przewracać naleśnika, kiedy ciasto przestanie przywierać do patelni. Z drugiej strony smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę. 
  • Każdy naleśnik posmarować masłem i ułożyć jeden na drugim.
  • Na patelnię pojedynczo układać naleśniki. Na środku naleśnika rozbić jajko. Białko trzeba delikatnie rozsunąć  na jak największej powierzchni dla lepszego usmażenia, a żółtko pozostawić w całości. 
  • Naleśnika posypać tartym serem, wokół żółtka ułożyć kawałki szynki. Dodać pieczarki i pomidory.
  • Gdy jajko się usmaży (jak sadzone), zagiąć każdy brzeg naleśnika w taki sposób, żeby na środku wystawało żółtko. Podawać natychmiast po przygotowaniu.