Krokiety z grzybami: przepis na naleśniki z grzybami
2021-05-12
łatwy
45 min
4
Zamiast zwykłych naleśników, wypróbuj przepis na krokiety z grzybami. Szybkie krokiety z farszem grzybowym robi się z ciasta naleśnikowego. Wystarczy zawinąć naleśnik z farszem, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni. Krokiety najlepiej smakują serwowane z czerwonym barszczem lub bulionem.
Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 10-12 kopiastych łyżek mąki (można przyjąć: 1 placek = 1 łyżka mąki)
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki piwa
- Farsz:
- 1/2 kg dowolnych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować ciasto: składniki wymieszać, ubić trzepaczką i odstawić na 30 minut. Usmażyć naleśniki.
- Drobno pokrojone grzyby obsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą.
- Odparować wodę, oprószyć mąką i zrumienić. Dodać śmietanę, dusić na małym ogniu przez kilka minut. Ostudzić, wymieszać z jajkiem i przyprawić.
- Na plackach ułożyć farsz z grzybów. Uformować krokiety, tj. założyć boki na farsz i zwinąć w rulon, obtoczyć je w tartej bułce i podsmażyć na maśle.
- Naleśniki można podawać z bulionem lub barszczem czerwonym.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?