Naleśniki budyniowe bez jajek: łatwy przepis na naleśniki z budyniu w proszku

Naleśniki budyniowe bez jajek: łatwy przepis na naleśniki z budyniu w proszku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatne naleśniki budyniowe o aksamitnej teksturze podane z kajmakiem i orzechami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśniki budyniowe są delikatne i elastyczne. Można je składać na wiele sposobów. A smak po prostu obezwładnia zmysły. Są tak pyszne, że pryskają wszelkie hamulce. Moim zdaniem to najlepsze naleśniki do słodkich deserów.

 

Składniki

  • 4 łyżki oleju

  • 400 ml mleka

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 3 łyżki cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do mleka wlać olej i zmiksować.

  • Do mleka dodać budyń waniliowy, mąkę i cukier. Wymieszać.

  • Ciasto odstawić na 30 minut. W tym czasie uwolni się gluten, który nada ciastu elastyczność. 

  • Smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

  • Podawać z dżemem, nutellą lub kremem kajmakowym lub świeżymi owocami i miodem. 

Zobacz galerię najlepszych przepisów na naleśniki:

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).