Muffinki Piña Colada - ananasowo-kokosowe

2021-03-29
Muffinki Piña Colada - ananasowo-kokosowe
Autor: Shutterstock Muffinki Piña Colada - ananasowo-kokosowe
łatwy
35 min
4

Piña Colada to karaibski likier. rumowy. Muffinki ala drinki, z ananasowo-kokosowym kremem świetnie się nadadzą na imprezę w stylu karaibskim. 

Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy trochę mąki, jeżeli zaś za gęste trochę mleka - można tez dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia zamiast 2, jeżeli ktoś jest bardzo wrażliwy na proszek:)

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju (lub roztopionego masła)
  • 1 szklanka mleczka kokosowego (może być zwykłe lub kefir czy jogurt)
  • 1 puszka ananasów
  • Krem mascarpone:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżki alkoholu Piña Colada lub likieru kokosowego (może być rum czy spirytus)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę (wcześniej przesianą), cukry, proszek do pieczenia, sól, wiórki kokosowe.
  • W drugiej misce łączymy składniki mokre: jajka rozkłócić widelcem, dodać 1 szklankę mleka (może być 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki soku odsączonego z ananasów), następnie olej i wszystko wymieszać. Do składników mokrych wsypać składniki suche i wymieszać łyżką do połączenia.
  • Ciasto umieszczamy w foremkach do muffinek do 3/4 wysokości(jeśli mamy metalowe to najlepiej wykładamy papilotkami, silikonowych nie trzeba). Do środka każdej dodajemy kawałek ananasa (oczywiście odsączonego z soku).
  • Babeczki pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 -200 stopni. Najlepiej sprawdzić patyczkiem gdy są już rumiane jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy to wyjmować.
  • Krem: Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i ciągle ubijając dodajemy po łyżce serka mascarpone. Na koniec dolewamy alkohol po łyżce (patrząc żeby krem nam się nie zważył), miksujemy. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem, ananasem można posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego:)