Babeczki wiśniowe serca - przepis na walentynkowe łakocie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
A może zamiast tradycyjnego ciasta… babeczkę? Pyszną, czekoladową i wypełnioną wiśniowym nadzieniem. A na dodatek bardzo prostą i szybką w przygotowaniu.
Czarne z wiśniami
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Murzynek z wiśniami
Torciki wiśniowo-czekoladowe podawane z musem
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- ostka do pieczenia Kasia
- cukier waniliowy
- 200 g cukru
- sól
- 60 g mąki pszennej
- 500 g wydrylowanych wiśni
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w odrobinie wody)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Roztop kostkę do pieczenia Kasia z czekoladą. Dodaj cukru i cukru waniliowego i wymieszaj wszystko. Jak się rozpuści, wyłącz palnik.
- Dodaj po kolei jajka i wymieszaj je szybko, żeby połączyły się z masą. Na koniec dodaj pozostałe suche składniki (mąka, sól) i wymieszaj.
- Podziel masę między wszystkie foremki. Piecz 20 minut.
- Rozgrzej wiśnie z cukrem, poczekaj aż cukier się rozpuści. Zmień konsystencję soku dodając mąkę ziemniaczaną z wodą, tak aby pozostawić sok nienaruszony (otrzymasz gęstą konsystencję).
- Wykrój w wypieczonej i zimnej babeczce kształt serca, użyj do tego noża lub łyżki.
- Wlej zimną polewę wiśniową do wyciętego w babeczce serca, a następnie wytnij serce z papieru (średnica 6 cm), umieść je na babeczce, rozsyp na nie cukier puder. Następnie zdejmij papier.