Niedrogi zębacz smugowy pieczony pod kruszonką. Ta ryba to petarda smaku!

Zębacz smugowy zwany również wilkiem morskim (Anarhichas lupus), choć to nazwa myląca, nie jest aktywnym drapieżnikiem. Żywi się mięczakami, skorupiakami i szkarłupniami na dnie Morza Północnego. Jego mięso jest delikatne i wyjątkowo pyszne. Do tego to obecnie jedna z tańszych ryb w sklepach. Wypróbuj przepis na zębacza smugowego pieczonego pod kruszonką, którego przygotujesz w 20 minut!

Zębacz smugowy pieczony pod kruszonką

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Delikatna ryba, rozpływająca się w ustach, pod chrupką kruszonką
łatwy
15 min
4

Galeria: Ryba na obiad - najlepsze przepisy na dania rybne

SKŁADNIKI

  • 450-500 g filetu z zębacza smugowego
  • sól
  • Kruszonka:
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki masła, temperatura pokojowa
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 szklanka bułki tartej lub panko
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 cytryny, starta skórka i wyciśnięty sok

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C i przygotuj blachę do pieczenia, smarując ją olejem roślinnym. Odłóż na bok.
  • Delikatnie osusz obie strony filetu rybnego (najwygodniej jest to zrobić papierowym ręcznikiem), a następnie przypraw solą.
  • Kawałki ryby umieść na blasze do pieczenia, układając je obok siebie.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, a następnie za pomocą rąk, delikatnie i równomiernie ułóż warstwę kruszonki na filecie. Nie musi być idealna.
  • Piecz przez 10 minut lub do momentu, gdy ryba się upiecze, a kruszonka się zrumieni.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...