Ryba pieczona z pomidorkami cherry

Ryba pieczona z pomidorkami cherry

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łatwy przepis na idealną rybę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba pieczona z pomidorkami cherry jest soczysta i pyszna. I do tego tak łatwa, że nawet kucharz z bardzo małym doświadczeniem poradzi sobie doskonale z jej przygotowaniem. 

Składniki

  • 1 kg filetów z białej ryby morskiej bez skóry, morszczuka lub mintaja albo dorsza

  • 3 łyżki oliwy

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 200 g drobnych pomidorków koktajlowych lub cherry lub śliwkowych

  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Naczynie do zapiekania posmarować oliwą

  • Na dnie naczynia ułożyć filety rybne. Przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny.

  • Rybę posypać posiekaną bazylią.

  • Na wierzchu ułożyć pomidorki i również skropić je oliwą.

  • Naczynie przykryć pokrywką lub okryć folią.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 15-20 minut w zależności od grubości filetu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3