Ania Starmach radzi: jak na rosole ugotować koperkową. Mamy 3 lepsze pomysły!

Ania Starmach radzi: jak na rosole ugotować koperkową

Autor Zdjęcia: East News

Shutterstock

Ania Starmach (32 l.), popularna i lubiana jurorka polskich edycji MasterChef oraz MasterChef Junior emitowanych na antenie TVN jest uznaną autorką książek kulinarnych i portalu kulinarnego. Na swoim profilu instagramowym radziła ostatnio, by na niedzielnym rosole ugotować koperkową z ryżem. To bardzo dobry pomysł! Ale nie jedyny. My polecamy ci 3 fantastyczne zupy, które szybko ugotujesz na rosole. 

Bulion to podstawa

Buliony warzywne, rosoły mięsne i wywary grzybowe to doskonała baza do przygotowania wyśmienitych zup na szybko. Może nie w kilka chwil, ale w kwadrans lub pół godziny można wyczarować sycącą zupę dla całej rodziny. Takie zupy mają głęboki smak, umami w czystej postaci. Przygotuj wcześniej większą ilość rosołu. Nadwyżki możesz przechować w lodówce do 48 godzin lub zamrozić i korzystać z nich w dowolnym czasie. Gotowy bulion skraca czas przygotowania obiadu, ale także jest sprytnym sposobem na zaoszczędzenie w domowym budżecie. 

Wegański bulion

 

Zestaw różnorodnych warzyw, przypraw, a nawet grzybów pozwala wyczarować doskonały bulion warzywny. Ten pełen smaku wegański rosół jest najlepszą bazą warzywnych zup, takich jak koperkowa, cebulowa, czy słodki kapuśniak. 

Wegański rosół: najlepszy bulion warzywny

Najlepszy rosół ma swoje tajemnice

Spośród wielu możliwości ugotowania rosołu najczęściej wybieramy drób lub wołowinę, albo mieszankę tych mięs. Cokolwiek byśmy nie wybrali, tajemnicą dobrego rosołu jest wywar na kościach. Zatem mięso powinno zawierać kości i chrząstki. Tak przygotowany wywar mięsny bogaty jest w białka - budulce tkanki łącznej, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne organizmowi minerały. Nie zapominajmy, że to także najlepszy napój izotoniczny o specyficznej równowadze soli i cukrów.

Rosół doskonały: idealny bulion mięsny

Nasze propozycje zup na rosole

Ryżanka z ciecierzycą i kapustą

Bulion warzywny odpowiednio przyprawiony jest bogaty w smak. Warto na nim przygotować wyraziste zupy, takie jak ogórkowa z maślaną zasmażką. My jednak zachęcać będziemy do przygotowania słodkiego kapuśniaku z pożywną ciecierzycą. 

Ryżanka z ciecierzycą i kapustą na bulionie warzywnym: najlepsza zupa na pocieszenie

 

Rosół z klopsikami i makaronem

 

Rosołowa baza aż się prosi by coś do nie dodać. Korzystajmy z dobrodziejstwa mielonego mięsa, które jest wszędzie dostępne i stosujmy go jako mięsną wkładkę. Klopsiki z mięsa drobiowego urozmaica zupę, dodadzą jej smaku, ale przede wszystkim wzbogacą ją w składniki odżywcze. 

Rosół z klopsikami drobiowymi i makaronem: odżywcza zupa dla dzieci i seniorów

Wiejska zupa na rosole z soczewicą i kiełbasą

 

Sycącym dodatkiem do zup są warzywa strączkowe. Warto korzystać z ugotowanych ziaren fasoli, ciecierzycy, czy soczewicy, które dostępne są w puszkach. Jeśli jednak chcecie przygotować zupę z suchych składników, to najlepsza będzie soczewica, która z wszystkich strączkowych gotuje się najszybciej. 

Zupa na rosole z soczewicą i kiełbasą: sycąca i pyszna

 

 

Wielbicielom zup oraz wszystkim tym, którzy chcą żyć zdrowo, polecamy książkę Adrianny Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” do kupienia w dobrych księgarniach, w EMPIKu oraz w naszym sklepie

 

Adrianna Stawska-Ostaszewska, Ludmiła Stawska "Królestwo zup", wyd. Harde, Warszawa 2019

 

 

 

Ocena: 5