Przepyszna ryżanka z ciecierzycą i kapustą: warzywna zupa na pocieszenie

2021-03-29
Przepyszna ryżanka z ciecierzycą i kapustą: warzywna zupa na pocieszenie
Autor: Shutterstock Sycąca zupa warzywna z tego, co akurat pod ręką
łatwy
30 min
4

Przepyszna ryżanka z ciecierzycą i kapustą to interesująca alternatywa dla klasycznych zup warzywnych. Kiedyś tradycyjną zupą był groch z kapustą. W tym wydaniu warzywna zupa na pocieszenie jest nieco lżejsza i delikatna w smaku. Wypróbuj przepis jeszcze dziś. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku, w plasterkach
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 duża marchewka, pokrojona lub starta na tarce
  • 1 łodyga selera, pokrojona
  • 1/4 małej główki kapusty, grubo posiekanej
  • 1/2 szklanki brązowego ryżu basmati, opłukanego
  • 6 szklanek bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 puszka ciecierzycy, odsączonej i wypłukanej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu i dodaj cebulę i czosnek. Niech się smażą około 3-5 minut.
  • Następnie dodaj zioła, paprykę, szczyptę soli i plasterki marchwi, seler, kapustę i ryż basmati. Zamieszaj wszystko łyżką, aby warzywa i ryż lekko pokryły się olejem. Smaż 1-3 minuty. 
  • Wlej wywar, przykryj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki.
  • Dodaj ciecierzycę. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
  • Podawaj w głębokich talerzach lub miskach z kromką pełnoziarnistego chleba.