Przepyszna ryżanka z ciecierzycą i kapustą: warzywna zupa na pocieszenie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przepyszna ryżanka z ciecierzycą i kapustą to interesująca alternatywa dla klasycznych zup warzywnych. Kiedyś tradycyjną zupą był groch z kapustą. W tym wydaniu warzywna zupa na pocieszenie jest nieco lżejsza i delikatna w smaku. Wypróbuj przepis jeszcze dziś.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 2 duże ząbki czosnku, w plasterkach
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 duża marchewka, pokrojona lub starta na tarce
- 1 łodyga selera, pokrojona
- 1/4 małej główki kapusty, grubo posiekanej
- 1/2 szklanki brązowego ryżu basmati, opłukanego
- 6 szklanek bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 puszka ciecierzycy, odsączonej i wypłukanej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu i dodaj cebulę i czosnek. Niech się smażą około 3-5 minut.
- Następnie dodaj zioła, paprykę, szczyptę soli i plasterki marchwi, seler, kapustę i ryż basmati. Zamieszaj wszystko łyżką, aby warzywa i ryż lekko pokryły się olejem. Smaż 1-3 minuty.
- Wlej wywar, przykryj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki.
- Dodaj ciecierzycę. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
- Podawaj w głębokich talerzach lub miskach z kromką pełnoziarnistego chleba.