Panierowany filet z mintaja
2021-04-01
łatwy
15 min
4
Panierowany filet z mintaja to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis jest banalnie prosty, a samą rybę przyrządzisz w niespełna kwadrans. Sprawdź, jak usmażyć mintaja.
Poznaj nasze inne przepisy na ryby morskie:
Racuchy rybne - pyszne danie z białą rybą
Mintaj pieczony w folii: łatwy przepis
SKŁADNIKI
- 2-4 kostki mrożonego filetu z mintaja
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb
- 1 jajko
- mąka do panierowania
- bułka tarta lub panierka
- olej do smażenia
- cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Filet opłukujemy pod zimną wodą, skraplamy sokiem z cytryny i oprószamy przyprawą.
Zanurzamy kolejno w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej lub gotowej panierce.
Rybę smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony do momentu, aż filet nabierze złotego koloru.