Mintaj pieczony w folii: łatwy przepis

Mintaj pieczony w folii: łatwy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mintaj to smaczna ryba morska, które zawiera bardzo mało ości

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pieczenie ryby w folii aluminiowej to prosty sposób na zachowanie pełni smaku i aromatu. Mintaj pieczony w folii to danie polecane osobom palącym papierosy - ryby zawierają kwasy omega-3, które wzmacniają odporność oraz chronią organizm przed działaniem dymu tytoniowego.

Składniki

  • ryba (może być mrożona)
  • cebula
  • natka pietruszki albo koperek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • dodatki: 3-4 różyczki kalafiora lub brokuła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę umyj, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, połóż na folii aluminiowej, obłóż plastrami cebuli.

  • Zawiń folię, włóż do piekarnika. Piecz 20–30 minut w temp. 180°C.

  • Przed podaniem posyp posiekaną natką lub koperkiem.

  • Ułóż na talerzu z 3-4 różyczkami ugotowanego al dente kalafiora lub brokuła posypanego koperkiem.