Domowa konserwa z boczku i podgardla

Domowa konserwa z boczku i podgardla

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowa konserwa ma zdecydowanie mniej sztucznych dodatków niż kupna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przygotowanie domowej konserwy jest łatwe, choć wymaga sporo cierpliwości. Mięso należy najpierw zapeklować, a następnie dość długo pasteryzować, aby było trwałe.

Składniki

  • 1,5 kg boczku surowego

  • 1,5 kg podgardla wieprzowego

  • 1 opakowanie soli peklowej

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 płaska łyżka pieprzu

  • 1 łyżeczka imbiru mielonego

  • 1 łyżeczka ostrej papryku

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • 3 szklanki zimnej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Boczek i podgardle dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa i wymieszać w dużej misce z solą peklową. Wstawić do lodówki na 48 godzin.

  • Po tym czasie dodać wodę i przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Czyste słoiki wypełnić masą do 4/5 wysokości, dokładnie ugniatając. Szczelnie zakręcić i wstawić do dużego garnka.

  • Do garnka ze słoikami wlać zimną wodę 2 cm poniżej nakrętek i postawić na gazie. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć pasteryzować 3 godziny, stopniowo zmniejszając gaz.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0