Siekane kotlety drobiowe z cukinią i papryką

2021-03-29
Siekane kotlety drobiowe z cukinią i papryką
Autor: Shutterstock Siekane kotlety najlepiej smakują z sałatką ze świeżych pomidorów i ogórków
łatwy
45 min
4

Siekane kotlety drobiowe z cukinią i papryką to pyszna alternatywa dla zwykłych kotletów drobiowych. Można je podać na obiad, zabrać ze sobą do pracy lub serwować z zimnymi sosami jako przekąskę imprezową. Wszechstronne kotlety z drobiu z warzywami smakują wszystkim. Sprytne rozwiązanie, gdy chcesz jeść więcej warzyw. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu drobiowego: piersi lub polędwiczek
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 duża marchewka (wyszło mi 70 gramów)
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g żółtego sera startego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu zmielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet drobiowy drobno posiekać lub zmielić w maszynce o dużych oczkach. Mięso nie może być zmielone na miazgę.
  • Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię posolić i odstawić na 20 minut, następnie odcisnąć z nadmiaru wilgoci.
  • W misce wymieszać pokrojone mięso, paprykę, startą cukinię i marchewkę, dodać rozmącone jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać na jednorodną masę.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem/pergaminem. Posmarować olejem.
  • Łyżką nakładać placuszki na blachę, formują niewielkie, płaskie kotleciki.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C z obiegiem powietrza przez 20-30 minut.