Pieczone klopsiki z mielonego mięsa z indyka

2021-03-29
Pieczone klopsiki z mielonego mięsa z indyka
Autor: Shutterstock Pieczone klopsiki są zdrowsze, a równie pyszne
łatwy
20 min
4

Pieczone klopsiki z mielonego mięsa z indyka to zdrowsza wersja dobrze znanych wszystkim pulpecików. Warto takich klopsików przygotować więcej i zamrozić. Zamrożone można przechowywać nawet do 5 miesięcy. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 750 g mielonego mięsa indyczego
  • 1 mała cebula, starta lub bardzo drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół: bazylia, oregano, natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki (ewentualnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, posmaruj olejem, lub wyłóż pergaminem, to ułatwi czyszczenie.
  • Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce na jednolitą masę.
  • Z masy uformuj małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego.
  • Klopsiki ułóż na blasze w odstępach.
  • Piecz przez 20-22 minuty lub do zrumienienia.
  • Podawaj z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.