Pieczone klopsiki z mielonego mięsa z indyka
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pieczone klopsiki z mielonego mięsa z indyka to zdrowsza wersja dobrze znanych wszystkim pulpecików. Warto takich klopsików przygotować więcej i zamrozić. Zamrożone można przechowywać nawet do 5 miesięcy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 750 g mielonego mięsa indyczego
- 1 mała cebula, starta lub bardzo drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 jajko
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół: bazylia, oregano, natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki (ewentualnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, posmaruj olejem, lub wyłóż pergaminem, to ułatwi czyszczenie.
- Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce na jednolitą masę.
- Z masy uformuj małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego.
- Klopsiki ułóż na blasze w odstępach.
- Piecz przez 20-22 minuty lub do zrumienienia.
- Podawaj z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.