Oszukane schabowe z mięsa mielonego: sprytny przepis na panierowane kotlety wieprzowe
Schabowe z mięsa mielonego? Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, chociaż to nieco oszukane schabowe. Wykorzystamy tylko mielone mięso wieprzowe, które jest stosunkowo tanie i usmażymy je w klasycznej panierce. Zapraszamy do wypróbowania sprytnego sposobu na panierowane kotlety wieprzowe, które smakują jak tradycyjne schabowe.
i
Jakie mięso wykorzystać?
Właściwie można wykorzystać każde mielone mięso. Jeśli chcecie imitować smak schabu to wykorzystajcie mięso z szynki lub łopatki wieprzowej. Jeśli chcecie naśladować smak sznycla z piersi kurczaka, to wypróbujcie mięso drobiowe z filetu.
Na czym polega sprytny trik?
Mięso mielone jest napowietrzone, dlatego należy wybić masę mięsną, aby pozbawić ją pęcherzyków powietrza. W ten sposób naśladujemy zwięzłość tkanki mięsnej.
Można również wykorzystać foremki do burgerów i ścisnąć w nich masę mięsną.
Czy kotlety będą soczyste?
Tak przyrządzone kotlety są soczyste i miękkie. Idealne dla juniorów i seniorów oraz wszystkich tych, którzy mają problemy z gryzieniem.
Czy można użyć innych przypraw?
Kotlety a la schabowe można przyprawić tak, jak lubicie. Można użyć suszonego majeranku lub granulowanego czosnku. Przyprawiamy kotlety już po uformowaniu, posypując przyprawami ich powierzchnię.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
- sól i pieprz
- 1 jajko rozmącone z 2 łyżkami wody
- mąka
- tarta bułka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mielone mięso przełożyć do miski, dodać 50 ml wody, doprawić solą i pieprzem. Nie trzeba do mięsa niczego więcej dodawać. Nim posolicie, sprawdźcie na etykiecie opakowania, czy mięso nie było solone przez producenta.
- Mięso należy wyrabiać przez 2-4 minuty, zawijając brzegi do środka. Białko zawarte w mięsie zacznie koagulować, czyli żelować. Dzięki temu cząsteczki mięsa skleją się razem.
- Następnie mięsną masę kilka razy wyjąć z miski i z wysokości 50 cm rzucić z powrotem o miski. W ten sposób pozbędziemy się zbędnego powietrza, które mogło się dostać do masy mięsnej.
- Masę podzielić na porcje wielkości kurzego jajka. Z każdej porcji formować kulkę, a następnie rozpłaszczyć ją na okrągły placek grubości 1,5 cm.
- W oddzielnych miskach przygotować rozmącone jajko oraz mąkę i ewentualnie tartą bułkę.
- Kotlety panierować kolejno w mące, jajku i jeszcze raz w mące lub tartej bułce.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
- Podawać z ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.