Klopsiki z indyka w sosie z kurkumą: smaczny i tani obiad dla całej rodziny
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Klopsiki z indyka w sosie z kurkumą to smaczny i tani obiad dla całej rodziny. Przepis zaczerpnięty z kuchni indyjskiej doskonale sprawdza się w naszych warunkach. Soczyste pulpeciki i orientalny sos smakują wszystkim.
Zobacz także: Kurkuma - jakie ma właściwości?
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 3 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki mleka
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać. Natkę pietruszki również posiekać.
- Do miski przełożyć mielone mięso, dodać tartą bułkę, mleko, rozkłócone jajko, startą cebulę i posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać na jednorodną masę. Odstawić na 30 minut do lodówki.
- Z masy uformować mało kuliste klopsiki
- Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, obsmażyć pulpeciki, wlać wodę, dodać pozostałe przyprawy, przykryć i zagotować. Następnie zmniejszyć płomień i dusić 20 minut.
- W niewielkiej ilości wody wymieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlać do sosu, zamieszać i zagotować.
- Klopsiki w sosie z kurkumą podawać z ryżem i surówką ze świeżych warzyw.