Klopsiki z indyka w sosie z kurkumą: smaczny i tani obiad dla całej rodziny

2021-03-29
Klopsiki z indyka w sosie z kurkumą: smaczny i tani obiad dla całej rodziny
Autor: Shutterstock Żółty sos otaczający indycze pulpeciki zawdzięcza swą barwę kurkumie
łatwy
45 min
4

Klopsiki z indyka w sosie z kurkumą to smaczny i tani obiad dla całej rodziny. Przepis zaczerpnięty z kuchni indyjskiej doskonale sprawdza się w naszych warunkach. Soczyste pulpeciki i orientalny sos smakują wszystkim. 

 

Zobacz także: Kurkuma - jakie ma właściwości?

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać. Natkę pietruszki również posiekać.
  • Do miski przełożyć mielone mięso, dodać tartą bułkę, mleko, rozkłócone jajko, startą cebulę i posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać na jednorodną masę. Odstawić na 30 minut do lodówki.
  • Z masy uformować mało kuliste klopsiki
  • Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, obsmażyć pulpeciki, wlać wodę, dodać pozostałe przyprawy, przykryć i zagotować. Następnie zmniejszyć płomień i dusić 20 minut.
  • W niewielkiej ilości wody wymieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlać do sosu, zamieszać i zagotować. 
  • Klopsiki w sosie z kurkumą podawać z ryżem i surówką ze świeżych warzyw.