Klopsiki drobiowe z ryżem w sosie pomidorowo-śmietanowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Klopsiki drobiowe przygotowane z ryżem to sycące danie dla całej rodziny. Zapieczone w sosie pomidorowo-śmietanowym są soczyste i pyszne. Do tego zielony akcent - świeży koperek. Doskonały posiłek na każdą okazję.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 100 g ryżu suchego (1 torebka)
- 1 cebula średnich rozmiarów
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml śmietany
- olej roślinny
- sól i pieprz do smaku
- koperek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić.
- Na niewielkiej ilości zeszklić 1 cebulę drobno posiekaną.
- Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą i 1 jajkiem. Posolić i popieprzyć, ponownie wymieszać.
- Z mięsno-ryżowej masy formować kuliste klopsiki. Kulki z masy układać w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 10-15 minut.
- W tym czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać startą na tarce marchewkę, drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Do warzyw na patelni dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Sosem polać klopsiki i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 10-15 minut.
- Przed podaniem posypać koperkiem.