Jak zrobić idealne taco? Meksykański klasyk w najłatwiejszej wersji

2025-07-08
MAG
Jak zrobić idealne taco? Meksykański klasyk w najłatwiejszej wersji
Autor: Shutterstock Taco to doskonałe danie na lunch lub obiad, pożywne i pełne smaku!
średni
45 min
4

Taco to kulinarna ikona Meksyku – chrupiące placki, aromatyczne mięso i świeże dodatki, które razem tworzą eksplozję smaku. Choć może się wydawać skomplikowane, to danie jest zaskakująco proste do przygotowania w domu. Wystarczy mielone mięso, kilka podstawowych warzyw i przyprawy, by stworzyć idealne taco w ekspresowym tempie. Dla ambitnych podajemy też przepis na domową tortillę – dzięki niej poczujesz się jak na ulicznym targu w sercu Meksyku!

Taco i spółka

Taco to jedna z najbardziej znanych przekąsek kuchni meksykańskiej. Pszenne tortille upieczone są na chrupiąco i wypełnione po brzegi pysznymi dodatkami: mięsem, warzywami, serem, itp., tak że każdy znajdzie odpowiedni dla siebie zestaw. Ważne są też przyprawy, bo kuchnia meksykańska jest wyrazista, aromatyczna i pikantna. Nie może zabraknąć również limonki lub cytryny i ostrych papryczek. Poza taco bardzo popularnymi i lubianymi na całym świecie daniami meksykańskimi są burritos, fajitas i chili con carne.

Tortilla do taco

Tortillę, czyli płaski placek, w który zawijamy wszystkie pyszności przygotowuje się z mąki pszennej. Gotowe tortille można kupić niemal w każdym większym sklepie spożywczym, ale jeśli masz czas i ochotę można je przygotować i upiec samemu. Przepis na tortillę meksykańską znajdziecie tu: Tortilla pszenna, jak zrobić ciasto na tortillę?

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • oregano, bazylia, sól
  • kilka ząbków czosnku
  • przyprawa do taco
  • kilka świeżych pomidorów
  • ogórek świeży
  • cebula
  • śmietana 18%
  • starty ser żółty
  • sałata
  • sos tabasco
  • 4 gotowe tortille

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obsmażyć mięso na patelni. Do garnka wrzucić pomidory z puszki. Dodać wyciśnięty czosnek, oregano, bazylię, sól i mięso.
  • Wszystko wymieszać i dusić na średnim ogniu przez ok. 30 minut. Pod koniec dodać przyprawę do taco i sos tabasco (ostrość wedle uznania).
  • W międzyczasie pokroić w kostkę pomidory, ogórka, cebulę. Włożyć do miseczki. W drugiej połączyć porwaną sałatę ze śmietaną i serem.
  • Do tortilli włożyć po trochu mięsa, świeżych warzyw i sałaty z dodatkami. Zwinąć i gotowe!
Jak zrobić domową TORTILLĘ pszenną? Zobacz wideo Beszamel.pl
MAG