Jak zrobić idealne taco? Meksykański klasyk w najłatwiejszej wersji

Taco to kulinarna ikona Meksyku – chrupiące placki, aromatyczne mięso i świeże dodatki, które razem tworzą eksplozję smaku. Choć może się wydawać skomplikowane, to danie jest zaskakująco proste do przygotowania w domu. Wystarczy mielone mięso, kilka podstawowych warzyw i przyprawy, by stworzyć idealne taco w ekspresowym tempie. Dla ambitnych podajemy też przepis na domową tortillę – dzięki niej poczujesz się jak na ulicznym targu w sercu Meksyku!
Taco i spółka
Taco to jedna z najbardziej znanych przekąsek kuchni meksykańskiej. Pszenne tortille upieczone są na chrupiąco i wypełnione po brzegi pysznymi dodatkami: mięsem, warzywami, serem, itp., tak że każdy znajdzie odpowiedni dla siebie zestaw. Ważne są też przyprawy, bo kuchnia meksykańska jest wyrazista, aromatyczna i pikantna. Nie może zabraknąć również limonki lub cytryny i ostrych papryczek. Poza taco bardzo popularnymi i lubianymi na całym świecie daniami meksykańskimi są burritos, fajitas i chili con carne.
Tortilla do taco
Tortillę, czyli płaski placek, w który zawijamy wszystkie pyszności przygotowuje się z mąki pszennej. Gotowe tortille można kupić niemal w każdym większym sklepie spożywczym, ale jeśli masz czas i ochotę można je przygotować i upiec samemu. Przepis na tortillę meksykańską znajdziecie tu: Tortilla pszenna, jak zrobić ciasto na tortillę?
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- oregano, bazylia, sól
- kilka ząbków czosnku
- przyprawa do taco
- kilka świeżych pomidorów
- ogórek świeży
- cebula
- śmietana 18%
- starty ser żółty
- sałata
- sos tabasco
- 4 gotowe tortille
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obsmażyć mięso na patelni. Do garnka wrzucić pomidory z puszki. Dodać wyciśnięty czosnek, oregano, bazylię, sól i mięso.
- Wszystko wymieszać i dusić na średnim ogniu przez ok. 30 minut. Pod koniec dodać przyprawę do taco i sos tabasco (ostrość wedle uznania).
- W międzyczasie pokroić w kostkę pomidory, ogórka, cebulę. Włożyć do miseczki. W drugiej połączyć porwaną sałatę ze śmietaną i serem.
- Do tortilli włożyć po trochu mięsa, świeżych warzyw i sałaty z dodatkami. Zwinąć i gotowe!