Genialna kapusta faszerowana mielonym mięsem - przepis na kapustę nadziewaną

Genialna kapusta faszerowana mielonym mięsem - przepis na kapustę nadziewaną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Proste danie, które zachwyci twoich bliskich

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapusta faszerowana mielonym mięsem to rodzaj dużego gołąbka dla leniwych. Nie ma potrzeby zawijania w kapuściany liść oddzielnych porcji mięsnej masy. Tutaj wystarczy warstwy liści kapusty nadziać mielonym mięsem. Oczywiście odpowiednio przyprawionym. Polecamy kapustę nadziewaną mięsem mielonym.

Składniki

  • 1 główka kapusty na gołąbki lub włoskiej

  • 500 g drobiowego mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • 1 marchew

  • 1 łyżeczka czosnku

  • 200 g żółtego sera startego

  • 350 g gotowanego ryżu

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oddzielić liście od głąba, zanurzyć je we wrzątku i gotować 5-7 minut. Po ugotowaniu przestudzić i ściąć gruby środkowy nerw liścia.

  • W czasie, gdy parzą się liście, posiekać natkę pietruszki, obrać i pokroić drobno cebulę, marchewkę  obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach.

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i marchew, dusić 6-8 minut.

  • W misce wymieszać surowe mięso mielone z ryżem, podsmażoną cebulą i marchewką, natką pietruszki, startym serem oraz przyprawami.

  • Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne posmarować olejem, układać warstwami, najpierw liście kapusty, potrzebna jest nieco grubsza warstwa, potem warstwę mięsnej masy, znowu liście, następnie masa mięsna i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być liście kapusty.

  • Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 30-40 minut.

  • Podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym i sosem pieczarkowym.

Ocena: 3,4