Sznycle z filetu drobiowego w cytrynowym sosie: soczyste mięso w 30 minut
Drobiowy klops o smaku gyros: przepis na pieczeń rzymską z mielonego mięsa drobiowego

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Przepyszna pieczeń z mielonego mięsa drobiowego z marchewką i ogórkiem konserwowym
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Drobiowy klops o smaku gyros z marchewką i ogórkiem konserwowym smakuje wybornie. Można go zjeść na ciepło i na zimno. Świetny w kanapce, jeszcze lepszy jako samodzielne danie z ryżem i piklowanymi warzywami. Jeśli lubicie ten smak, to pokochacie pieczeń a la gyros od pierwszego kęsa!
Składniki
500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1/3 szklanki zimnego mleka
1 cebula
1 marchewka
1 łyżka oleju
2 średnie lub 4 małe ogórki konserwowe
2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę keksową o długości około 22 cm posmarować olejem.
Cebulę drobno posiekać. Marchewkę pokroić w kostkę. Ogórka z octu również pokroić w kosteczkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę, smażyć aż warzywa zmiękną. Odstawić do ostygnięcia.
Do mielonego mięsa dodać rozmącone jajko, tartą bułkę, mleko oraz przyprawę gyros. Wyrobić na jednorodną masę mięsną.
Do masy mięsnej dodać przesmażoną cebulę i marchewkę oraz ogórka konserwowego. Ponownie wymieszać.
Masę przełożyć do formy keksowej. Wstawić pieczeń do rozgrzanego piekarnika. Piec 50 minut w 180°C.
Przeczytaj również: Kebab, gyros i inni - zawiłe losy ulubionego fast foodu Polaków [Smaczna Historia]
Więcej przepisów na gyros lub kebab
Macie apetyt na więcej? Oto kilka przepisów wybranych specjalnie dla Was:
Domowy gyros z mięsa mielonego: łatwy przepis na soczystą pieczeń wołową
Domowy gyros z piekarnika: tani sposób na kebab, jak z restauracji