Drobiowy klops o smaku gyros: przepis na pieczeń rzymską z mielonego mięsa drobiowego

Drobiowy klops o smaku gyros: przepis na pieczeń rzymską z mielonego mięsa drobiowego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przepyszna pieczeń z mielonego mięsa drobiowego z marchewką i ogórkiem konserwowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Drobiowy klops o smaku gyros z marchewką i ogórkiem konserwowym smakuje wybornie. Można go zjeść na ciepło i na zimno. Świetny w kanapce, jeszcze lepszy jako samodzielne danie z ryżem i piklowanymi warzywami. Jeśli lubicie ten smak, to pokochacie pieczeń a la gyros od pierwszego kęsa!

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka

  • 1 jajko

  • 4 łyżki bułki tartej

  • 1/3 szklanki zimnego mleka

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 łyżka oleju

  • 2 średnie lub 4 małe ogórki konserwowe

  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę keksową o długości około 22 cm posmarować olejem.

  • Cebulę drobno posiekać. Marchewkę pokroić w kostkę. Ogórka z octu również pokroić w kosteczkę.

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę, smażyć aż warzywa zmiękną. Odstawić do ostygnięcia. 

  • Do mielonego  mięsa dodać rozmącone jajko, tartą bułkę, mleko oraz przyprawę gyros. Wyrobić na jednorodną masę mięsną.

  • Do masy mięsnej dodać przesmażoną cebulę i marchewkę oraz ogórka konserwowego. Ponownie wymieszać. 

  • Masę przełożyć do formy keksowej. Wstawić pieczeń do rozgrzanego piekarnika. Piec 50 minut w 180°C. 

Ocena: 2,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).