Perfekcyjny spód do mazurka – sprawdzony przepis na idealne ciasto na mazurek

2025-03-31
Milena Glinojecka
Perfekcyjny spód do mazurka – sprawdzony przepis na idealne ciasto na mazurek
Autor: Shutterstock Idealny mazurek to nie tylko masa, ale też doskonały kruchy spód
łatwy
25 min
4

Mazurek to tradycyjne, wyjątkowe ciasto z kruchym spodem, który idealnie łączy się z masą – może to być kajmakowa, bakaliowa, owocowa lub czekoladowa. Spód do mazurka powinien być lekki, cienki i doskonałej jakości, by w pełni podkreślić smak wybranego nadzienia. Myślisz, że przygotowanie takiego ciasta to zadanie dla mistrza cukiernictwa? Nic bardziej mylnego! Oto nasz niezawodny przepis na perfekcyjny spód do mazurka, który gwarantuje sukces w każdej kuchni!

Mazurek wielkanocny – z czego się składa?

Mazurek to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast wielkanocnych kuchni polskiej. Ten bardziej zaawansowany składa się z kilku warstw różnych rodzajów ciast. Są to: ciasto kruche, biszkoptowe, makaronikowe i marcepanowe. Wierzch i przestrzeń pomiędzy poszczególnymi warstwami przekłada się masami np. orzechową, kajmakową (masa krówkowa) lub zwykłą marmoladą. Na koniec całość dekoruje się lukrem, owocami, bakaliami i czym tylko sobie zażyczymy. Kształty również mogą być dowolne – owalne, kwadratowe, trójkątne czy w formie jaja lub baranka. Według tradycji mazurki  pełnią też  funkcję dekoracji wielkanocnego stołu.

Polecamy też:

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ręcznie lub za pomocą maszyny, mieszamy mąkę, masło i cukier. Do lekko wyrobionej masy dodajemy żółtka i śmietanę. Całość ugniatamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  • Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce (1 godzina). Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części, z których 1 odkładamy na bok. Pozostałym ciastem wykładamy dno form/formy (zależy to od tego jak duży ma być nasz mazurek, podana proporcja wystarczy na 2 niewielkie mazurki).
  • Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach, aby pozbyć się powietrza.
  • Odłożoną wcześniej część ciasta dzielimy na 3 paseczki, z których wykonujemy warkocz. Oplatamy nim naokoło ciasto, tworząc rant, jak w pizzy. Pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180ºC.
  • Tak przygotowany spód pokrywamy naszym ulubionym nadzieniem i dekorujemy.
Wielkanocny mazurek czekoladowy
Milena Glinojecka