Mazurek ze skórką pomarańczową - przepis Jakuba Kuronia

Mazurek ze skórką pomarańczową - przepis Jakuba Kuronia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mazurek ze skórką pomarańczową jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny. Poleca Jakub Kuroń, syn Macieja Kuronia, szef kuchni fundacji „Kuroniówka” oraz firmy cateringowej „Kuroniowe”.

Składniki

  • Ciasto:

  • 120 g zimnego masła

  • 220 g mąki pszennej

  • 40 g cukru pudru

  • 1 szczypta soli

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

  • 1 żółtko

  • Masa pomarańczowa:

  • 3 pomarańcze, tylko skórka z nich

  • 250 g dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego

  • pół szklanki cukru

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżki wody

  • Dekoracja:

  • 1 czekolada deserowa ciemna

  • 1 czekolada biała

  • 2 łyżki masła

  • 100 g łuskanych orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez godzinę. 

  • Następnie ciasto równomiernie rozprowadź palcami na formie do tarty, zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, co zapobiegnie zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem ponakłuwaj powierzchnię widelcem. Piecz 15 minut w 180°C.

  • Przygotuj kandyzowaną skórkę pomarańczową. Pomarańcze obierz wraz z białą częścią. Skórkę pokrój w drobną kosteczkę. W rondelku wymieszaj pół szklanki cukru z 2 łyżkami wody i 2 łyżkami miodu. Podgrzej, aż cukier się rozpuści, dodaj skórkę i duś na małym ogniu przez 30 minut, często mieszając. Tak przygotowaną skórkę pomarańczową gotuj przez chwilę razem z konfiturą pomarańczową.

  • Odstaw do wystygnięcia i wyłóż na upieczony spód mazurka. Na masę pomarańczową rozsyp pokruszone orzechy włoskie.

  • Czekoladę białą i ciemną rozpuść (osobno) w mikrofali z łyżką masła lub w kąpieli wodnej.

  • Całość udekoruj kleksami z białej i ciemnej czekolady. Pozostaw do wystygnięcia czekolady.

Ocena: 3,3