Mazurek ze skórką pomarańczowa - przepis Jakuba Kuronia

2021-03-29
Mazurek ze skórką pomarańczowa - przepis Jakuba Kuronia
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Mazurek ze skórką pomarańczową jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny. Poleca Jakub Kuroń, syn Macieja Kuronia, szef kuchni fundacji „Kuroniówka” oraz firmy cateringowej „Kuroniowe”.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • Masa pomarańczowa:
  • 3 pomarańcze, tylko skórka z nich
  • 250 g dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wody
  • Dekoracja:
  • 1 czekolada deserowa ciemna
  • 1 czekolada biała
  • 2 łyżki masła
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez godzinę. 
  • Następnie ciasto równomiernie rozprowadź palcami na formie do tarty, zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, co zapobiegnie zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem ponakłuwaj powierzchnię widelcem. Piecz 15 minut w 180°C.
  • Przygotuj kandyzowaną skórkę pomarańczową. Pomarańcze obierz wraz z białą częścią. Skórkę pokrój w drobną kosteczkę. W rondelku wymieszaj pół szklanki cukru z 2 łyżkami wody i 2 łyżkami miodu. Podgrzej, aż cukier się rozpuści, dodaj skórkę i duś na małym ogniu przez 30 minut, często mieszając. Tak przygotowaną skórkę pomarańczową gotuj przez chwilę razem z konfiturą pomarańczową.
  • Odstaw do wystygnięcia i wyłóż na upieczony spód mazurka. Na masę pomarańczową rozsyp pokruszone orzechy włoskie.
  • Czekoladę białą i ciemną rozpuść (osobno) w mikrofali z łyżką masła lub w kąpieli wodnej.
  • Całość udekoruj kleksami z białej i ciemnej czekolady. Pozostaw do wystygnięcia czekolady.