Chrupiąca beza cytrynowa - pyszny sposób na wykorzystanie resztek bezy
Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową [GALERIA ZDJĘĆ + PRZEPISY]
![Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową [GALERIA ZDJĘĆ + PRZEPISY]](https://cdn26.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/recipes/photo/mazurek-jablkowo-pomaranczowy-przepis-na-wielkanoc.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową i migdałami - bardzo łatwy przepis na wielkanocne ciasto, które można przybrać plasterkami skarmelizowanych pomarańczy.
Polecamy przepisy na: Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler Mazurek królewski Mazurek cytrynowy
Składniki
Ciasto:
70 dag mąki
15 dag cukru
15 dag masła
3 jaja
¼ szklanki śmietany 18-procentowej
Masa:
6 jabłek
2 pomarańcze
sok z połówki cytryny
5 dag migdałów
cukier do smaku
Do dekoracji:
2-3 mandarynki
5 dag płatków migdałowych
Przygotowanie krok po kroku:
Z mąki, cukru, masła, jaj, śmietany zagnieć ciasto. Dobrze je wyrób.
Odetnij jedną czwartą, pozostałą część rozwałkuj na grubość około 2 cm. Przełóż na posmarowaną tłuszczem blachę.
Z odciętego kawałka ciasta uformuj wałeczek, udekoruj nim brzeg mazurka.
Ciasto wstaw do gorącego piekarnika, piecz na złoty kolor. (ok. 10-12 min. w temp. 190oC).
Jabłka i pomarańcze obierz, poszatkuj. Wrzuć do garnka, dolej odrobinę wody i cukier. Często mieszając, zagotuj. Dodaj sok z cytryny, drobno posiekane migdały bez skórki.
Ciasto wyjmij z piekarnika, posmaruj przygotowaną masą. Odstaw, by przestygło. Mazurek udekoruj cząstkami mandarynek i płatkami migdałowymi.
Zobacz też inne przepisy na: wielkanocne mazurki.