Mazurek śliwkowy: stary przepis [WIDEO+GALERIA]

Mazurek śliwkowy: stary przepis [WIDEO+GALERIA]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Stary przepis, lecz nowa dekoracja. Wierzch mazurka śliwkowego  można przybrać cukierniczymi jajeczkami, brzegi ozdobić czekoladkami i przewiązać wstążką w pasującym kolorze. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Mazurek to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Każda gospodyni ma swój ulubiony przepis na mazurek, bo to pyszne ciasto ma wiele odmian. My proponujemy przepis na prosty mazurek z powidłami śliwkowymi.

Polecamy przepisy na: Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler  Mazurek królewski  Mazurek cytrynowy

Składniki

  • Kruche ciasto:

  • 200 g zimnego masła,

  • ok. 3 szklanki mąki,

  • 100 g cukru pudru,

  • 2 żółtka,

  • cukier wanilinowy

  •  

  • Masa śliwkowa

  • słoik powideł śliwkowych - najlepiej domowych, bez cukru

  • 1 szklanka cukru

  • 2-3 łyżki gorącej wody

  • 25 dag suszonych śliwek bez pestek

  • cukier wanilinowy

  • sok z połowy cytryny

  • 5 dag posiekanych orzechów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowujemy kruche ciasto: wszystkie składniki intensywnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub odrobinę masła.

  • Gotowe ciasto schładzamy 10 minut w zamrażarce, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,7 cm.

  • Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200ºC.

  • Po wystudzeniu mazurek smarujemy powidłami.

  • Przygotowujemy masę śliwkową. Śliwki moczymy kilka godzin by zmiękły (chyba, że używamy miękkich śliwek kalifornijskich). Kroimy je w dość drobne paski. Z cukru i wody gotujemy syrop do nitki (uwaga, by się nie przypalił), dodajemy śliwki mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny, orzechy, mieszamy i ciepła jeszcze masę wykładamy na mazurek.

  • Pozostawiamy do zastygnięcia. Następnie można mazurek udekorować.

  • Dekorujemy płatkami migdałów.

Ocena: 5