Mazurek śliwkowy: stary przepis [WIDEO+GALERIA]

Mazurek śliwkowy: stary przepis [WIDEO+GALERIA]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Stary przepis, lecz nowa dekoracja. Wierzch mazurka śliwkowego  można przybrać cukierniczymi jajeczkami, brzegi ozdobić czekoladkami i przewiązać wstążką w pasującym kolorze. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Mazurek to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Każda gospodyni ma swój ulubiony przepis na mazurek. To pyszne ciasto ma wiele odmian. My proponujemy przepis na prosty mazurek z powidłami śliwkowymi.

Składniki

  • Kruche ciasto:

  • 200 g zimnego masła,

  • ok. 3 szklanki mąki,

  • 100 g cukru pudru,

  • 2 żółtka,

  • cukier wanilinowy

  • Masa śliwkowa:

  • 1 słoik powideł śliwkowych (250 ml), najlepiej domowych, bez cukru

  • 1 szklanka cukru

  • 2-3 łyżki gorącej wody

  • 25 dag suszonych śliwek bez pestek

  • cukier wanilinowy

  • sok z połowy cytryny

  • 5 dag posiekanych orzechów

  • płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowujemy kruche ciasto: wszystkie składniki intensywnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub odrobinę masła.

  • Gotowe ciasto schładzamy 10 minut w zamrażarce, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,7 cm.

  • Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200ºC.

  • Po wystudzeniu mazurek smarujemy powidłami.

  • Przygotowujemy masę śliwkową. Śliwki moczymy kilka godzin by zmiękły (chyba, że używamy miękkich śliwek kalifornijskich). Kroimy je w dość drobne paski.

  • Z cukru i wody gotujemy syrop do nitki (uwaga, by się nie przypalił). Do syropu dodajemy śliwki. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy z ognia.

  • Do syropu z dodatkiem śliwek, dajemy sok z cytryny, orzechy, mieszamy i ciepłą jeszcze masę wykładamy na mazurek.

  • Pozostawiamy ciasto do zastygnięcia śliwkowej polewy.

  • Wystudzone ciasto dekorujemy tradycyjnie płatkami migdałów. 

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Ocena: 5