Sernik puszysta chmurka - bez pieczenia, łatwy do zrobienia!
Mazurek różany: sprawdzony przepis [WIDEO+GALERIA]
![Mazurek różany: sprawdzony przepis [WIDEO+GALERIA]](https://cdn20.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/16547/mazurek-rozany.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Mazurek różany swój smak i zapach zawdzięcza konfiturze z płatków róż.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Mazurek to ciasto, które obowiązkowo musi zagościć na wielkanocnym stole. Wypróbuj przepis na idealny mazurek różany. Jest niezwykle smaczny. Pięknie udekorowany będzie ozdobą świątecznego stołu.
Składniki
Ciasto:
szklanka mąki pszennej,
180 g kostki masła,
80 g cukru pudru,
4 żółtka,
Masa:
słoiczek konfitury z płatków róży,
1/2 szklanki cukru pudru,
sok z cytryny,
lukier do ozdobienia: 2/3 szklanki cukru pudru i 2 łyżeczki soku z cytryny
czekoladki, cukiereczki i kwiatki do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj ugotowane na twardo żółtka, mąkę i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto i zrób z niego kulę. Kulę ciasta owiń folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek, ok. 5 mm grubości. Wyłóż nim formę (natłuszczoną masłem albo wyłożoną papierem do pieczenia). Odetnij nadmiar ciasta. Uformuj z niego wałeczki. Wałeczkami obłóż brzegi ciasta.
Ciasto nakłuj widelcem. Piecz w 180º C przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu wykładasz na blat ciasta konfiturę uprzednio wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny (kilka łyżek).
Wierzch ciasta udekoruj lukrem. Lukier utrzyj z cukru pudru i soku z cytryny.
Po przekątnej ułóż dekoracyjne jajeczka czekoladowe i świeże kwiaty wiosenne.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]