Mazurek różany: sprawdzony przepis [WIDEO+GALERIA]

Mazurek różany: sprawdzony przepis [WIDEO+GALERIA]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek różany swój smak i zapach zawdzięcza konfiturze z płatków róż. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Mazurek to ciasto, które obowiązkowo musi zagościć na wielkanocnym stole. Wypróbuj przepis na idealny mazurek różany. Jest niezwykle smaczny. Pięknie udekorowany będzie ozdobą świątecznego stołu.

Składniki

  • Ciasto:

  • szklanka mąki pszennej,

  • 180 g kostki masła,

  • 80 g cukru pudru,

  • 4 żółtka,

  •  

  • Masa:

  • słoiczek konfitury z płatków róży,

  • 1/2 szklanki cukru pudru,

  • sok z cytryny,

  • lukier do ozdobienia: 2/3 szklanki cukru pudru i 2 łyżeczki soku z cytryny

  • czekoladki, cukiereczki i kwiatki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj ugotowane na twardo żółtka, mąkę i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto i zrób z niego kulę. Kulę ciasta owiń folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.

  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek, ok. 5 mm grubości. Wyłóż nim formę (natłuszczoną masłem albo wyłożoną papierem do pieczenia). Odetnij nadmiar ciasta. Uformuj z niego wałeczki. Wałeczkami obłóż brzegi ciasta.

  • Ciasto nakłuj widelcem. Piecz w 180º C przez ok. 20 minut.

  • Po upieczeniu wykładasz na blat ciasta konfiturę uprzednio wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny (kilka łyżek).

  • Wierzch ciasta udekoruj lukrem. Lukier utrzyj z cukru pudru i soku z cytryny.

  • Po przekątnej ułóż dekoracyjne jajeczka czekoladowe i świeże kwiaty wiosenne. 

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Ocena: 5