Mazurek migdałowy - prosty przepis [GALERIA ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI]
2021-03-29
średni
35 min
4
Mazurek migdałowy jest bardzo delikatny i pyszny. Wszystkich uwodzi swoim smakiem. Podajemy prosty i sprawdzony sposób na przygotowanie tego świątecznego, słodkiego specjału.
SKŁADNIKI
- Kruche ciasto:
- 180 dag mąki
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżki zimnej wody
- łyżka cukru pudru
- Masa migdałowa:
- 0,5 szklanki śmietany 30% lub 36% tłuszczu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 laski wanilii
- 10 dag zmielonych migdałów
- 1 żółtko
- Dekoracja:
- gotowe czekoladki jajeczka
- cukiereczki
- cukrowe ozdoby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj ciasto: Składniki ciasta włóż do malaksera i miksuj, aż powstaną grudki. Wyjmij ciasto i zlep grudki, ugniatając je.
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1,5 cm. Foremkę wylep rozwałkowanym ciastem, nakłuj widelcem, zrób rant i ozdoby. Wstaw na 30 min do lodówki.
- Uprzednio schłodzone ciasto piecz na złoty kolor przez ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjmij formę i wystudź.
- Przygotuj polewę migdałową: Śmietanę, cukier i wanilię umieść w wysokim rondlu. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez 11 minut.
- Dodaj utarte migdały i surowe żółtko, chwilę mieszaj na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.
- Wylej od razu na upieczony i wystudzony spód mazurka. Udekoruj gotowymi czekoladowymi jajeczkami, cukrowymi ozdobami i cukiereczkami.
Beszamel: jak ozdobić mazurki wielkanocne?
Pomadę ze śmietany, cukru i wanilii warto przygotować z podwójnej porcji. Mniejsze jest wtedy ryzyko przegotowania pomady. Połowę pomadę zmieszać z migdałami. Do drugiej połowy dodać 1 łyżkę kakao. Otrzymamy pomadę czekoladową.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
- Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
- Mazurek czterowarstwowy
- Mazurek królewski
- Mazurek cytrynowy
- Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]