Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze
Mazurek migdałowo-czekoladowy [WIDEO+GALERIA]
![Mazurek migdałowo-czekoladowy [WIDEO+GALERIA]](https://cdn29.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/ThinkstockPhotos-666155998.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Mazurek to ciasto przygotowywane zazwyczaj raz w roku na Wielkanoc.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Jak zrobić mazurka wielkanocnego? Zazwyczaj mazurek kojarzy się nam z bombą kaloryczną - ciastem mocno oblanym lukrem, do tego przyozdobionym bakaliami, przez co pieczemy go raczej tylko na Wielkanoc. Tym razem polecamy trochę mniej tradycyjny, ale bardzo smaczny polany białą czekoladą i posypany dużą ilością płatków migdałowych. Wygląda i smakuje niesamowicie.
Polecamy przepisy na: Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler Mazurek królewski Mazurek cytrynowy
Składniki
15 dag masła
20 dag mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5-6 łyżek śmietany 30-proc.
1/2 tabliczki białej czekolady (15 dag)
20 dag dżemu brzoskwiniowego
20 dag migdałów w płatkach
zapach do ciasta migdałowy
1/3 szklanki cukru pudru (może być trochę mniej)
2-3 łyżki cukru pudru (do posypania ciasta)
Przygotowanie krok po kroku:
Z mąki, cukru, masła i aromatu zagniatamy ciasto. Następnie chowamy na ok. 25 minut do lodówki (zawinięte w folię spożywczą).
Płatki migdałowe prażymy na patelni (powinny się lekko zarumienić, ale uważajmy, aby ich nie przypalić). Pokruszoną czekoladę wrzucamy do garnka dodajemy śmietanę i rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając. Studzimy.
Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 165°C. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 7 mm. Papier wkładamy do formy (wymiary 24 x 28 cm). Ciasto pieczemy ok. 30 minut - powinno mieć lekko brązowy kolor.
Po wystudzeniu wyjmujemy z formy, smarujemy cieniutko dżemem, posypujemy połową płatków migdałowych i polewamy wystudzoną, ale płynną białą czekoladą.
Na koniec należy posypać pozostałymi płatkami i cukrem pudrem. Wkładamy do lodówki.