Mazurek cygański na waflu: łatwy przepis [GALERIA]
2022-04-14
łatwy
35 min
4
Mazurek to ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Mazurek cygański jest bardzo łatwy do przygotowania, jego spodem może być wafel. Jeśli mamy więcej czasu - oczywiście można go przygotować na klasycznym kruchym spodzie.
SKŁADNIKI
- 20 dag cukru
- 10 dag mąki
- 5 jajek
- 1 wafel
- 10 dag rodzynek
- 10 dag orzechów
- 10 dag fig
- 10 dag daktyli
- 5 dag skórki pomarańczowej
- biała i ciemna czekolada do pokrycia mazurka
- oraz orzechy i kandyzowane owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować bakalie. Rodzynki oraz figi opłukać i osączyć. Figi, daktyle, skórkę pomarańczową, orzechy pokroić na cienkie paseczki.
- Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać ubite na pianę białka, bakalie i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać.
- Masę rozłożyć na waflu – równomiernie rozsmarować po wierzchu i bokach.
- Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
- Wystudzone ciasto pokryć stopioną czekoladą. Nim zastygnie ułożyć na niej pasmami orzechy i kandyzowane owoce.
Beszamel: jak przygotować mazurki wielkanocne?
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
- Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
- Mazurek czterowarstwowy
- Mazurek królewski
- Mazurek cytrynowy
- Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]