Mazurek babci Tosi z masą budyniową i orzechami

Mazurek babci Tosi z masą budyniową i orzechami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek babci Tosi to wyjątkowy przysmak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kolejna wersja tradycyjnego wielkanocnego mazurka. tym razem wg pomysłu babci Tosi - ze śmietankową masą budyniową - słodką i aksamitną, kwaskowymi powidłami i chrupiącymi orzechami na wierzchu.

Składniki

  • Ciasto:

  • 1/2 kg mąki

  • 20 dag margaryny

  • 20 dag cukru

  • 2 jajka

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżki mleka

  • 1 łyżka sody

  • 1 słoik kwaskowych powideł

  • Masa orzechowo-migdałowa:

  • 20 dag orzechów

  • 10 dag migdałów

  • 10 dag cukru

  • 12 dag masła

  • 2 łyżki miodu

  • Masa budyniowa:

  • 1 kostka margaryny

  • 2  łyżki cukru pudru

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 3 równe części. Z dwóch części upiec placki (piec około 20 minut).

  • Przygotować masę orzechowo-migdałową. Wszystkie składniki wymieszać i usmażyć na złoty kolor. Masę włożyć na trzecią część ciasta i piec w piekarniku przez około 10 minut.

  • Ugotować budyń. Ostudzony, utrzeć mikserem z margaryną i cukrem na gęstą masę.

  • Upieczone placki układać w następującej kolejności: placek, powidła, masa budyniowa, kolejny placek, powidła i masa budyniowa, na koniec ciasto z masą orzechowo-migdałową.

  • Mazurek odstawić na 2-3 dni.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5