Masło ze szpinakiem i rukolą

Masło ze szpinakiem i rukolą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Możesz dowolnie modyfikować składniki przepisu - zamiast szpinaku użyć koperku, a zamiast rukoli natki pietruszki.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Masło ze szpinakiem i rukolą to idealny dodatek na przykład do pieczonych ziemniaków. Takie domowe masło jest puszyste, smaczne i aromatyczne. Unikaj gotowych masełek smakowych, na przykład ze szczypiorkiem lub smażoną cebulą. To nie masło, tylko mieszanka tłuszczu mlecznego oraz roślinnych.

Składniki

  • 200 g masła

  • garść szpinaku baby

  • garść rukoli

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szpinak drobno posiekaj, podobnie rozdrobnij rukolę.

  • Masło utrzyj na puszystą masę.

  • Następnie dodaj do niej szpinak, rukolę oraz rozdrobniony czosnek.

  • Dopraw solą i pieprzem.

Szpinak i nabiał doskonale do siebie pasują. Warto sięgać często po szpinak (o ile nie chorujemy na dnę moczanową), bo to prawdziwa skarbnica korzystnych dla zdrowia substancji. I choć od lat wiadomo, że szpinak wcale nie jest  rośliną zawierająca najwięcej żelaza, to jednak wysoka zawartość witaminy K w tych zielonych liściach sprawia, że szpinak ma właściwości krwiotwórcze.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Ocena: 5