Jak zrobić makowiec zawijany drożdżowy? [WIDEO]

Jak zrobić makowiec zawijany drożdżowy? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: photos.com

Pyszny makowiec zawijany to symbol dostatku - wskazany podczas wieczerzy wigilijnej

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

W święta nie może zabraknąć makowca. Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół. Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany.

Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca!

Mak: Jakie ma właściwości? Jakie ma wartości odżywcze?

Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak?

Co zrobić, jeśli mak jest gorzki?

Składniki

  • ciasto:

  • 120 ml letniego mleka

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 4 żółtka (białka dodamy do masy makowej)

  • 100 g stopionego i ostudzonego masła lub margaryny

  • 14 g drożdży suchych lub 30 g świeżych

  • 1 łyżka oleju

  • szczypta soli

  • 4 łyżki cukru

  • 1 łyżka spirytusu

  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego

  •  

  • nadzienie:

  • ok. 500 g gotowej masy makowej

  • bakalie

  •  

  • lukier:

  • cukier puder

  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw należy wymieszać drożdże z cukrem oraz mlekiem i odstawić na 15 minut.

  • Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz tłuszczu). Wyrabiamy ciasto, na koniec dodając rozpuszczony tłuszcz (masło lub margarynę). Tak przygotowane ciasto trzeba odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  • Ciasto podzielić na 2 części, następnie każdą z nich rozwałkować. Posmarować gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek i zwinąć.

  • Makowce zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia. Piec 30-40 minut w temperaturze. 180-190 stopni C. Po upieczeniu polukrować cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny.

Ocena: 2,6