Jak zrobić makowiec zawijany drożdżowy? [przepis]
2021-03-29
średni
60 min
4
W święta nie może zabraknąć makowca. Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół. Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany.
Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca!
Mak: Jakie ma właściwości? Jakie ma wartości odżywcze?
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 120 ml letniego mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka (białka dodamy do masy makowej)
- 100 g stopionego i ostudzonego masła lub margaryny
- 14 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka spirytusu
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- nadzienie:
- ok. 500 g gotowej masy makowej
- bakalie
- lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw należy wymieszać drożdże z cukrem oraz mlekiem i odstawić na 15 minut.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz tłuszczu). Wyrabiamy ciasto, na koniec dodając rozpuszczony tłuszcz (masło lub margarynę). Tak przygotowane ciasto trzeba odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Ciasto podzielić na 2 części, następnie każdą z nich rozwałkować. Posmarować gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek i zwinąć.
- Makowce zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia. Piec 30-40 minut w temperaturze. 180-190 stopni C. Po upieczeniu polukrować cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny.