Przepyszny makaron ze smażonymi pomidorami: wystarczy 15 minut i gotowe!

Przepyszny makaron ze smażonymi pomidorami: wystarczy 15 minut i gotowe!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron z krótko smażonymi pomidorami i bazylią

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zawsze trochę się waham, czy podzielić się przepisem na coś, co jest tak proste do wykonania, że ​​trudno to nazwać przepisem. Ale nawet najlepsze restauracje mają taki makaron ze smażonymi pomidorami w swoim menu, dlatego zdecydowałam się podzielić z wami moim wakacyjnym odkryciem, włoskim linguine positanoJeśli smakuje to specjalistom od makaronu, to Wam również będzie smakowało. Ja taki makron po prostu ubóstwiam! 

Składniki

  • 500 g makaronu linguine, spaghetti lub innych wstążek, czy nitek

  • 3 łyżki oliwy

  • 3 ząbki czosnku pokrojonego na cienkie plasterki

  • 400 g mięsistych pomidorów (pokrojonych) lub małych pomidorków cherry lub śliwkowych

  • 3 łyżki świeżych liści bazylii posiekanych na paseczki

  • 3 łyżki startego sera pecorino lub innego twardego sera dojrzewającego lub wegańskiego parmezanu 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu w dużym garnku, aż będzie al dente; odcedź go, zachowując 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu (nada kremową konsystencję potrawie) i odstaw.

  • Podczas gotowania makaronu na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż przez 1-2 minuty.

  • Następnie dodaj pomidory i bazylię, podgrzewaj 1-2 minuty. Dodaj do patelni ugotowany i odcedzony makaron oraz starty ser, zamieszaj, wlej wodę i ponownie zamieszaj.

  • Rozłóż makaron na talerze i ewentualnie posyp dodatkowym tartym serem pecorino.

Ocena: 3,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).