Lody z moreli, żurawiny i mango

2021-03-29
LODY z moreli, żurawiny i mango
Autor: Shutterstock Lody z moreli to pyszny letni deser.
łatwy
45 min
4

Lody z moreli  to doskonały deser w upalny dzień. Wzbogacone o mango są wyjątkowo smaczne. Dodatek żurawiny nadaje im niepowtarzalny aromat i teksturę. 

SKŁADNIKI

  • 1 1/2 szklanki musu ze świeżych moreli
  • 1 2/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 szklanki obranego, zmiksowanego mango (2 sztuki)
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu z agawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W małym rondelku zagotuj mus morelowy z żurawiną.
  • Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i 3 minuty gotuj na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną.
  • Przełóż do robota, dodaj sok z cytryny i nektar z agawy.
  • Miksuj aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
  • Przełóż do pierwszej miseczki.
  • Przecier z mango włóż do osobnego naczynia.
  • W trzecim naczyniu wymieszaj 2/3 zmiksowanego mango.
  • Wyłóż wszystko do papierowego kubeczka (100 ml) warstwami - łyżka z trzeciego naczynia, potem łyżka zmiksowanej żurawiny, na to łyżka puree z mango, potem znowu żurawina i na końcu ponownie łyżka zawartości trzeciej miseczki.
  • W środek wbij patyczek do lodów.
  • W ten sposób przygotuj 7 kolejnych lodów.
  • Zamrażaj co najmniej 4 godziny.
  • Żeby wyjąć lody, kubeczki należy rozciąć.
  • kalorie: 150 kcal; tłuszcz ogółem: 0 g; tłuszcze nasycone: 0 g; cholesterol: 0 mg; sód: 0 mg; węglowodany ogółem: 38 g; błonnik: 2 g; cukier: 34 g; białko: 0 g.