Domowe lody bananowe: bez nabiału, bez glutenu i bez cukru

Domowe lody bananowe: bez nabiału, bez glutenu i bez cukru

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przygotowanie lodów z bananów nie wymaga użycia maszynki do lodów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe lody bananowe przygotowuje się bez nabiału, bez glutenu i bez cukru. Najlepsze na lody są banany przejrzałe, czyli tak naprawdę bardzo dojrzałe banany. Takie pociemniałe banany o brązowej skórce są pełne naturalnego cukru. Lody z bananów, a właściwie odmiana sorbetu, są łatwe w przygotowaniu i bardzo zdrowe. Nie zawierając żadnych niepokojących dodatków. Może poza mocnym alkoholem, ale ta niewielka ilość potrzebna jest by nie tworzyły się w lodach kryształki zamarzniętej wody. Można jednak ten składnik wykluczyć. 

Składniki

  • 1 kg bananów, przejrzałych, z brązowymi plamami lub wręcz brązowych

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka wódki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Banany obrać ze skórki, pokroić na plasterki, które ułożyć na tacy wyściełanej papierem do pieczenia.

  • Pokrojone banany wstawić do zamrażarki na 3 godziny. 

  • Następnie banany rozdrobnić w blenderze lub malakserze, można również przepuścić je przez maszynkę do mięsa. 

  • Masę doprawić sokiem z cytryny, dodać wódkę. Niewielka ilość alkoholu zapobiega tworzeniu się kryształków wody w lodach.

  • Ponownie zmiksować, aby napowietrzyć.

  • Przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażarki. 

  • Podawać z orzechami, syropem karmelowy lub cynamonowym. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Najlepsze usługi w Twoim mieście jeszcze taniej? Wejdź na stronę  Groupon kody rabatowe.

Ocena: 4,7