Piersi z kurczaka w sosie sojowo-miodowym

Piersi z kurczaka w sosie sojowo-miodowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Piersi z kurczaka w sosie sojowo-miodowym to pomysł na kurczaka w japońskim stylu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Bardzo smaczna wersja kurczaka przygotowanego na słodko. Delikatna pierś zamarynowana w słodko-słonym sosie jest soczysta i aromatyczna. Znakomicie komponuje się z białym lub jaśminowym ryżem.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka

  • 3 łyżki oleju

  • 2 łyżki mleka

  • Zalewa:

  • 1/2 szklanki sosu sojowego

  • 3 łyżki miodu

  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miód rozpuścić w sosie sojowym, dodać dwie łyżki wody i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  • Mięso pokroić w poprzek na paski i włożyć do zalewy. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

  • Po tym czasie smażyć mięso na oleju, aż będzie miękkie i rumiane, a nadmiar płynu odparuje.

  • Pod koniec smażenia dodać mleko i podgrzewać jeszcze przez chwilę.

  • Można posypać odrobiną białego sezamu, podawać z ryżem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5