Piersi z kurczaka w sosie sojowo-miodowym

2021-03-29
Piersi z kurczaka w sosie sojowo-miodowym
Autor: Shutterstock Piersi z kurczaka w sosie sojowo-miodowym to pomysł na kurczaka w japońskim stylu.
łatwy
30 min
4

Bardzo smaczna wersja kurczaka przygotowanego na słodko. Delikatna pierś zamarynowana w słodko-słonym sosie jest soczysta i aromatyczna. Znakomicie komponuje się z białym lub jaśminowym ryżem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • Zalewa:
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód rozpuścić w sosie sojowym, dodać dwie łyżki wody i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Mięso pokroić w poprzek na paski i włożyć do zalewy. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie smażyć mięso na oleju, aż będzie miękkie i rumiane, a nadmiar płynu odparuje.
  • Pod koniec smażenia dodać mleko i podgrzewać jeszcze przez chwilę.
  • Można posypać odrobiną białego sezamu, podawać z ryżem.