Dietetyczna domowa nutella - jak zrobić krem czekoladowo-orzechowy o obniżonej kaloryczności

Dietetyczna domowa nutella - jak zrobić krem czekoladowo-orzechowy o obniżonej kaloryczności

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nutella domowej produkcji nie musi być tak kaloryczna jak ta ze sklepu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podajemy przepis na dietetyczną domową nutellę - krem kakaowo-orzechowy, który będzie słodkim dodatkiem do pieczywa i deserów. Nutella zrobiona samodzielnie smakuje równie wybornie, co oryginalna i jest przy tym mniej tucząca. Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis na dietetyczną nutellę.

Składniki

  • 7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku

  • 1 łyżka odtłuszczonego kakao

  • 3 łyżki słodziku

  • 0,5 łyżki aromat orzechowy

  • 3 łyżki mleka 0%

  • 1 żółtko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oddziel żółtko od białka. Białko możesz zamrozić (np. do bezy, omletu).

  • Wsyp do miski mleko w proszku, kakao i słodzik.

  • Wlej ok. 8 kropli aromatu orzechowego, żółtko i płynne mleko. Aromat orzechowy dostaniesz w internecie lub w dobrych supermarketach. Ewentualnie można go zastąpić ekstraktem waniliowym.

  • Wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencji. Gdyby masa była za gęsta, dolej mleka. Jeśli jest za rzadka, dodaj według uznania mleka w proszku (nutella uzyska bardziej mleczny smak) lub kakao (nada jej nutkę goryczy).

  • Krem schłodź w lodówce. Podawaj wedle uznania.

Ocena: 5