Delikatny i puszysty krem twarożkowy do tortu

Delikatny i puszysty krem twarożkowy do tortu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krem z trzykrotnie mielonego twarogu jest idealny do przełożenia czekoladowych biszkoptów

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Krem twarożkowy do tortu to delikatna i puszysta masa o nieco kwaskowym smaku. Krem jest  idealny do przełożenia cięższych biszkoptów tłuszczowych. Można jego smak wzbogacić dodatkiem alkoholu gatunkowego. Najlepszy do przygotowania kremu jest twaróg półtłusty trzykrotnie zmielony, który można kupić w dobrych sklepach. 

Składniki

  • 320 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego. 

  • 175 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej

  • 90 g cukru pudru

  • 65 g skondensowanego mleka słodzonego

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego

  • 50 g koniaku lub rumu (ewentualnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem oraz ekstraktem wanilii do białości.

  • Dodać porcjami słodzone mleko skondensowane, ubijając wszystko razem na najwyższych obrotach.

  • Na tym etapie można dodać koniak lub rum.

  • Dodać mielony twaróg, ubijać jeszcze 1-2 minuty.

  • Tak przygotowany krem nadaje się od razu do użycia. Można go również przechować w lodówce do 12 godzin, a przed użyciem wyjąć go 20 minut wcześniej, aby ponownie stał się miękki i plastyczny.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3