Domowy kompot z jabłek na zimę – zamknij smak dzieciństwa w słoikach!

Kompot z jabłek na zimę. Przepis na domowy kompot jabłkowy
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Kompot jabłkowy zamknięty w słoikach zimą bezie jak znalazł
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Nic tak nie przywołuje wspomnień z dzieciństwa jak zapach domowego kompotu z jabłek unoszący się z kuchni. Ten prosty i pełen ciepła napój to kwintesencja jesieni zamknięta w słoikach – słodko-kwaśny, aromatyczny i całkowicie naturalny. Warto przygotować go właśnie teraz, gdy jabłka są najdorodniejsze i najtańsze. Zimą wystarczy odkręcić słoik, by poczuć smak beztroskich lat, zapach babcinej spiżarni i aromat cynamonu unoszący się w domu. Oto sprawdzony przepis na domowy kompot jabłkowy – prosty, zdrowy i pełen nostalgii.

Kompot z jabłek - zastąp nim soki z kartonu

Kompot z jabłek to jeden z tych smaków, które przenoszą nas w czasie. Wystarczy jeden łyk, by przypomnieć sobie niedzielny obiad u babci, zapach cynamonu i parujących słoików ustawionych na kuchennym parapecie. To nie tylko napój, ale część rodzinnej tradycji – prosty, domowy sposób na zatrzymanie lata i jego owoców na chłodne, zimowe dni.

Domowy kompot jabłkowy to także prawdziwa skarbnica zdrowia. Jabłka są bogate w błonnik, witaminę C, potas i antyoksydanty, które wspierają odporność i poprawiają trawienie. W przeciwieństwie do kupnych napojów, kompot nie zawiera sztucznych dodatków – to naturalne źródło nawodnienia i energii, szczególnie cenne zimą, gdy organizm potrzebuje ciepłych, lekkich napojów.

Warto przygotować kilka słoików tego aromatycznego napoju już jesienią. Zimą wystarczy je otworzyć, by w kilka chwil wypełnić dom zapachem jabłek, wanilii i cynamonu. Taki kompot idealnie smakuje zarówno do obiadu, jak i solo – rozgrzewający, lekko kwaskowaty i pełen wspomnień.

Zajrzyj do naszej galerii i zobacz, co możesz zrobić z jabłek

SKŁADNIKI

  • 2 kg kwaśnych jabłek,
  • 50 dag cukru,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 10 dag goździków lub 2 kawałki kory cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć, cienko obrać, wyciąć gniazda nasienne oraz części robaczywe lub obite.
  • Po obraniu zanurzyć je od razu w wodzie z sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
  • Zagotować wodę z cukrem i goździkami.
  • Przełożyć owoce do wyparzonych słojów i zalać gorącym syropem.
  • Pasteryzować ok. 20 minut.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej