Lemoniada truskawkowa: orzeźwiający napój ze świeżych truskawek i rabarbaru

Lemoniada truskawkowa: orzeźwiający napój ze świeżych truskawek i rabarbaru

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lemoniada truskawkowa to zdrowy napój na letnie upały.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Truskawkowa lemoniada smakuje zarówno najmłodszym, jak i najstarszym. Dostarcza witamin, ma niewiele kalorii i korzystnie wpływa na odchudzanie. Znakomicie nadaje się do gaszenia pragnienia w upalne dni. Podpowiadamy, jak przygotować pyszną lemoniadę truskawkową.

Składniki

  • 1 kg rabarbaru

  • 1 kg truskawek

  • sok z 1 cytryny

  • skórka otarta z cytryny

  • 2 szklanki cukru

  • 2 litry wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Truskawki również myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na plastry.

  • Do rondla wkładamy pokrojony rabarbar, dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Zalewamy całość wodą i gotujemy, aż cukier się rozpuści.

  • Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodajemy połowę truskawek i gotujemy jeszcze chwilę (1-2 minuty). Studzimy i przecieramy przez sito.

  • Dodajemy sok z cytryny, resztę truskawek. Wlewamy do szklanek i dodajemy kostki lodu. Dekorujemy.

Ocena: 5