Knedle ze szpinaku i sera ricotta
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          50 min
      
      
        
          4
      
    Knedle ze szpinaku i sera ricotta są miękkie i puszyste. Znakomicie smakują jako samodzielne danie lub dodatek do dań mięsnych.
Szpinak i ricotta to udany duet o dużym potencjale kulinarnym. Włoski tłusty ser oraz delikatny szpinak dobrze się łączą dając masę o lekkiej konsystencji, idealnie nadającą się do przygotowania klusek lub farszów.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg świeżego szpinaku
 - 1 małe opakowanie sera ricotta
 - 1 jajko
 - 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
 - 2 łyżki tartego parmezanu
 - 1 łyżka mąki
 - 1 łyżka suszonego tymianku
 - 4 łyżki masła
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak umyć i zblanszować przez 4 minuty we wrzątku. Dokładnie osączyć i ostudzić.
 - Koper włoski lekko rozgnieść w moździerzu, wymieszać z jajkiem, ricottą i parmezanem. Do masy dodać szpinak i dokładnie wymieszać.
 - Mąkę wymieszać z tymiankiem. Z przygotowanej wcześniej masy formować niewielkie knedle i obtoczyć w mące z tymiankiem.
 - W dużym garnku zagotować wodę. Knedle wrzucać na wrzątek i gotować 5 minut.
 - Masło rozgrzać na patelni i dodać przeciśnięty czosnek. Smażyć krótko, 1-2 minuty, uważając , aby czosnek nie przypalił się.
 - Knedle podawać polane czosnkowym masłem i posypane świeżo zmielonym pieprzem.