Drożdżowe pampuchy ze śliwkami gotowane na parze - przepis

2021-03-29
Drożdżowe pampuchy ze śliwkami
Autor: thinkstockphotos.com Pampuchy podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami albo klasycznie po polsku - np. z masłem i bułką tartą
średni
30 min
4

Pampuchy, czyli kluski na parze, to danie smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pamiętaj, by pampuchów nie układać ściśle obok siebie - zostaw miejsce, by para mogła swobodnie krążyć. Podajemy przepis na pyszne drożdżowe pampuchy ze śliwkami.

SKŁADNIKI

  • 30 dag mąki
  • 4 jajka
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 30 dag twarogu
  • 10 dag gotowanych ziemniaków
  • 30 dag śliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozprowadź w letnim mleku z łyżeczką cukru i mąki. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce.
  • Utrzyj 2 jajka z 2 łyżkami cukru, dodaj 25 dag mąki, wyrób ciasto. Pod koniec dodaj połowę masła.
  • Ciasto przykryj i zostaw w cieple.
  • Śliwki pokrój na ćwiartki. Ziemniaki i ser zmiel. Dodaj pozostałe jajka, masło, cukier i mąkę, wymieszaj.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wytnij krążki. Na każdym połóż trochę farszu i kawałki śliwek, uformuj kule.
  • Gotuj na parze ok. 10 minut. Można podawać polane zrumienioną na maśle bułką tartą lub kwaśną śmietaną.