Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze
Keks makowy - przepis na pyszne ciasto na Wigilię [WIDEO]
![Keks makowy - przepis na pyszne ciasto na Wigilię [WIDEO]](https://cdn17.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/1611/keks-makowy-przepis-na-pyszne-ciasto-na-wigilie.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Keks makowy to sprytna alternatywa dla klasycznego makowca
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 80 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Keks makowy to ciasto dla tych, którzy lubią mak i bakalie, ale nie chcą się zmagać z przygotowaniem makowca albo nie potrzebują 2 ciast na święta. Sprawdź, jak zrobić znakomity keks makowy. Podajemy instrukcję krok po kroku!
Składniki
250 g maku
200 g cukru
6 jaj
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
po 50 g migdałów, rodzynek, orzechów, suszonych daktyli i moreli
150 g cukru
4 łyżki wody
1/4 łyżeczki octu
do dekoracji: 30 g smażonej skórki pomarańczowej
Przygotowanie krok po kroku:
Mak sparz, dobrze odcedź, trzy razy przekręć przez maszynkę.
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, połącz z makiem. Dodaj bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz bakalie.
Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je w masę makową.
Masę przełóż do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
Wstaw do podgrzanego piekarnika na około 50 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Przygotuj lukier. Cukier zalej wodą i zagotuj. Dolej ocet. Gotuj pod przykryciem około 2 minuty. Zestaw z ognia, lekko przestudź.
Upieczony i przestudzony keks polukruj i obsyp posiekaną skórką pomarańczową.