Keks makowy - przepis na pyszne ciasto na Wigilię [WIDEO]

Keks makowy - przepis na pyszne ciasto na Wigilię [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Keks makowy to sprytna alternatywa dla klasycznego makowca

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Keks makowy to ciasto dla tych, którzy lubią mak i bakalie, ale nie chcą się zmagać z przygotowaniem makowca albo nie potrzebują 2 ciast na święta. Sprawdź, jak zrobić znakomity keks makowy. Podajemy instrukcję krok po kroku!

 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mak sparz, dobrze odcedź, trzy razy przekręć przez maszynkę.

  • Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, połącz z makiem. Dodaj bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz bakalie.

  • Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je w masę makową.

  • Masę przełóż do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.

  • Wstaw do podgrzanego piekarnika na około 50 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  • Przygotuj lukier. Cukier zalej wodą i zagotuj. Dolej ocet. Gotuj pod przykryciem około 2 minuty. Zestaw z ognia, lekko przestudź.

  • Upieczony i przestudzony keks polukruj i obsyp posiekaną skórką pomarańczową.

Ocena: 2,4