Pęczak z fetą, kurkami i groszkiem

2021-03-29
Pęczak z serem fetą, kurkami i groszkiem
Autor: Shutterstock Pęczak z serem fetą, kurkami i groszkiem to pyszna przekąska lub danie obiadowe.
łatwy
40 min
4

Przepyszna kasza z serem, warzywami i grzybami to pomysł na pyszne danie obiadowe lub przekąskę na zimno. Swietnie sprawdzi się jako lunch do pracy.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g pęczaku
  • 200 g kurek
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 180 g sera typu feta
  • 100 g orzechów laskowych
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka ziarnistej mustardy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kasze gotujemy w 2 szklankach osolonej wody przez 20 min.
  • Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i grzyby. Smażymy 10 min.
  • Blendujemy czosnek z octem, 3 łyżkami oliwy, musztardą i szczyptą soli i pieprzu.
  • Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni.
  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy, dodajemy pokruszoną fetę.